Obiectul 2016 HO3 a putut fi observat în detaliu cu ajutorul LBT (Large Binocular Telescope), unul dintre cele mai mari instrumente astronomice de astăzi, relatează phys.org.
Asteroidul este un obiect de tip NEO (near-Earth object – obiect aflat în apropierea Terrei), având un diametru de doar 100 de metri. Atunci când orbitează Soarele, traiectoria sa indică şi faptul că gravitează planeta noastră, precum un „cvasi-satelit”. Până acum, doar cinci astfel de cvasi-sateliţi au fost descoperiţi, dar 2016 HO3 este cel mai stabil dintre ei.
Provenienţa obiectului nu este cunoscută în totalitate, dar în decursul a câtorva secole 2016 HO3 a rămas la o distanţă de 38-100 de ori mai mare ca distanţa de la Pământ la Lună.
„În ciuda faptului că HO3 este atât de aproape de Pământ, dimensiunile sale reduse îl fac dificil de studiat”, a precizat Reddy. „Observaţiile noastre arată că HO3 completează o rotaţie în 28 de minute şi este realizat din materiale similare asteroizilor”.
La scurt timp după descoperirea sa în 2016, astronomii nu ştiau de unde provine obiectul, dar într-o prezentare recentă la simpozionul Division for Planetary Sciences Conference of the American Astronomical Society, din Provo, Utah, Statele Unite, Reddy şi colegii săi au arătat că „tovarăşul de drum” al Pământului este într-adevăr un asteroid. Astfel, noile observaţii confirmă că 2016 HO3 este un obiect natural probabil de provenineţă similară cu alte obiecte de tip NEO care orbitează Pământul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Camerele NASA au surprins un obiect unic şi bizar în Sistemul nostru Solar
Florence, asteroidul uriaş care a trecut recent prin apropierea Pământului, are propriile sale Luni